Monday, April 7, 2014

Sambal Cencaluk khas Riau

Cencaluk yaitu udang halus yang diawetkan. Seperti terasi tapi bentuk udangnya masih utuh. Cencaluk merupakan sejenis lauk dalam hidangan tradisional Melaka. Dibuat dari udang halus yang lebih dikenali sebagai udang geragau, yang memiliki kandungan protein yang tinggi.
Udang geragau ini sukar didapati. Di negeri Melaka, udang ini didapati pada musim tertentu di Pantai Klebang, Limbongan, Tanjung Kling dan beberapa kawasan pesisir pantai yang lain.

Bahan:
Cencalok
Cabe rawit
Bawang merah
Bawang putih
Bawang Bombay
Serai
Daun salam

Cara memasak :
1. Seluruh bahan ditumis, dan setelah harum dicampurkan dengan cencaloknya.
2. Sambal cencalok menjadi penambah nafsu makan khas Melayu.

No comments:

Post a Comment